Hvad har du besluttet dig for, at du ALDRIG vil gøre som forælder? Det kan fx. lyde sådan her “jeg vil aldrig sige til min den ældste dreng, at han skal huske, at han er den store”, “jeg vil aldrig tvinge mine børn til at smage på maden” eller måske “jeg vil aldrig råbe ad mine børn”. Måske er du lykkes med ikke at gøre det, du har lovet dig selv og dine børn, at du aldrig ville gøre. Sandsynligheden for, at du alligevel er faldet i og har gjort netop det, som du sagde, du ikke ville, er nok større. Måske har du også haft en hammer frem og banket dig selv lidt oveni hovedet….

Sagen er den, at vi alle falder i nogle fælder. De fleste af os, har oplevet ting i vores barndom, som vi erindrer som så tilpas ubehagelige eller smertefulde til, at vi har besluttet os for, at vi vil skåne vores børn for samme oplevelse. Problemet er dels, at det slet ikke handler om vores børn (det handler om os og vores egne sår), og dels at vi på den måde nærmest sætter fælder op for os selv, som bare står og venter på, at vi falder i dem. Lad os begynde med det første – nemlig, at det slet ikke handler om vores børn. Intentionen om at skåne vores børn for noget, som vi selv har erfaret som ubehageligt, kommer af den store kærlighed til vores børn og ønsket om at gøre det bedste for dem. Men hvis vi virkelig vil gøre en forskel, må vi hele vores egne sår – først da kan vi for alvor bryde mønstret.

Og det fører mig videre til det andet punkt – nemlig at vores gode intentioner nærmest kommer til at fungere som fælder. Vi sværger måske, at vi ikke vil være på en bestemt måde eller gøre nogle bestemte ting, men langt de fleste mennesker oplever før eller siden at stå ansigt til ansigt med det, de har forsøgt at skubbe væk. Det kan være temmeligt ubehageligt at opleve, at man selv gør det, man havde lovet, at man ikke ville. Men tjek ind med dig selv og vær ærlig – hvis du tør se, hvor du falder i fælder og ikke er den forælder, du gerne vil være, kan du ændre det. Men lad hammeren ligge, for læring og udvikling kan ikke finde sted, når du banker dig selv oveni hovedet.